Definirea strategiei de marketing online

MARKETING ONLINE

Definirea strategiei de marketing online
play icon
strategie

Video transcript

Din pozitia de coordonator al actiunilor de marketing pentru un brand, este esential sa ai o strategie de promovare relevantă pentru mediul online.

Lipsa unei strategii de urmat determina actiuni tactice necoordonate, lipsite de consistenta si, in final, lipsite de rezultate. In general termenul de strategie este unul destul de pretentios si, uneori, unghiul de abordare este greu de gasit, mai ales intr-un mediu dinamic, cu o multitudine de canale si instrumente, cum este mediul online.

Iti propun in acest video un model de a construi strategia de marketing online de natura sa-ti aduca claritate in proces si sa defineasca pasii minimi necesari.

Inainte de a incepe doua elemente sunt importante: strategia de business si definirea precisa a publicului tinta. Sa le analizam pe rand. Strategia de business din care trebuie declinata strategia de marketing este, in primul rand, responsabilitatea ta, pentru ca strategia de marketing online nu va fi decat o transpunere a strategiei de business pe canalele digitale.

E obligatoriu, in cadrul strategiei de business, sa definesti un Unique Selling Proposition sau, in limba romana, o oferta unica de vanzare. Care este acel element care te diferentiaza profund de celelalte solutii pe care consumatorii le au la dispozitie pentru satisfacerea aceleiasi nevoi pe care o rezolva produsul sau serviciul tau? Teritoriul de piata pe care doresti sa il ocupe brand-ul tau, sau pozitionarea, este de asemenea foarte important.

Al doilea element de care ai nevoie inainte de a incepe planificarea online este definirea clara a publicului tinta sau persona, cum o denumim deseori in mediul online. In acest pas iti recomand sa iti pui, pe langa intrebarile clasice despre varsta, sex sau ocupatie, si intrebari legate de stilul de viata al consumatorilor pe care ti-i doresti, despre aspiratiile lor dar si despre problemele sau frustrarile cu care se confrunta in procesul de achizitie sau utilizare al produsului tau. Odata ce ai aceste elemente stabilite, esti pregatit pentru crearea strategiei de marketing online.

Cei 3 pasi pe care ii ai de parcurs sunt:

• Alegerea canalelor de promovare online

• Alegerea mesajelor de promovat

• Definirea indicatorilor de performanta

Elementul cheie, insa, pentru acest plan este sa il parcurgi pentru fiecare etapa din funnel-ul de marketing, pentru ca toate cele 3 elemente variaza foarte mult de la o etapa la alta. Asta inseamna ca trebuie sa alegi anumite canale potrivite pentru etapa de vizibilitate, cu mesaje legate de USP si cu masurare in reach si numar de vizite noi pe website, in timp ce, pentru etapa de influentare a opiniei de cumparare e posibil sa ai nevoie de alte canale, cu alte mesaje, de data asta preponderent customer-centric si cu beneficii, iar masurarea sa urmareasca nivelul de interactiune al utilizatorilor cu brand-ul.

Matricea in 9 sau 12 zone astfel obtinuta reprezinta planul tau general pentru marketing-ul online si, odata definita, trebuie pusa in practica si monitorizata pe termen mediu si lung. Bineinteles ca intreg procesul este mai complex, dar acesti pasi sunt de natura sa-ti dea o structura care se aplica pe majoritatea industriilor.

Citește transcriptul integral al video-ului de mai sus

Ai întrebări după ce ai văzut acest video?

Ca membru al Club4, vei putea transmite întrebările tale și vei primi răspuns de la Ciprian.