Utilizarea corectă a remarketing-ului în strategia de marketing online

MARKETING ONLINE

Utilizarea corectă a remarketing-ului în strategia de marketing online
play icon

Video transcript

In ultimii 8 ani, de cand Google a oferit pentru prima data optiunea de remarketing in portofoliul de produse de reclama, aceasta functie a capatat si mai multa importanta in cadrul strategiilor de marketing online.

Problema principala este ca, deseori, functia de retargetare este folosita abuziv sau eronat si, prin urmare, nu aduce rezultatele scontate, ba mai mult, uneori chiar ajunge sa genereze sentimente de frustrare in randul consumatorilor.

Vreau sa clarific in acest videoclip care sunt rolurile pe care le poate indeplini o campanie de remarketing pentru brand-ul tau si sa-ti dau cateva sfaturi utile pentru campaniile de acest tip.

In primul rand, sa clarificam ce este remarketing-ul (asa cum il numeste Google, care l-a inregistrat ca marca) sau retargeting-ul (asa cum il numesc alte platforme):

Procesul prin care un utilizator este monitorizat, din momentul in care paraseste site-ul tau si ulterior navigheaza pe alte site-uri, cu scopul de a fi re-adus pe site pentru o actiune ulterioara.

Inca din definitie este evident ca obiectivele ce pot fi atinse cu acest instrument sunt mai degraba din zona inferioara a funnel-ului de marketing. Nu poti genera vizibilitate prin remarketing, pentru ca acei utilizatori au fost deja expusi la brand-ul tau. E adevarat ca poti intari vizibilitatea brand-ului cu campanii de remarketing cu mesaj de vizibilitate, dar iti recomand asta doar pana la un punct.

Acesta este si primul sfat legat de remarketing: limiteaza afisarile. Functia din Google AdWords se numeste frequency capping si iti recomand sa stabilesti un numar maxim de impresii pentru fiecare utilizator care este expus campaniei la maxim cateva pe zi sau pe saptamana.

Cel mai des, insa, vei folosi remarketing-ul pentru fazele de influentare a procesului de cumparare (afisand reclame catre toti utilizatorii care au fost deja pe site-ul tau) sau pentru vanzare (facand liste personalizate cu toti utilizatorii care au dat semne de interes). Vorbesc despre aceste semne de interes in alt videoclip pe care iti recomand sa-l urmaresti.

Un alt mod in care poti folosi o lista de remarketing cu toti vizitatorii site-ului in campaniile de vizibilitate este sa excluzi toate persoanele din lista pentru a te asigura ca mesajul campaniilor tale ajunge exclusiv la consumatori noi.

Trecand la fazele inferioare din funnel-ul de marketing un al doilea sfat legat de remarketing este sa faci tot posibilul sa personalizezi continutul reclamei in functie de zona vizitata din website sau de momentul vizitei. Cele mai bune rezultate se obtin atunci cand, in cadrul mesajului de reclama, utilizatorii identifica elemente strict legate de interesul pe care l-au avut pe site-ul tau.

Alte best practice-uri pentru campaniile de remarketing sunt: sa nu targetezi simultan mai multe liste de durate diferite sau cu utilizatori diferiti si, daca obiectivul tau e vanzarea sau conversia, sa excluzi persoanele care au convertit deja.

O greseala frecventa este folosirea listelor de remarketing, in targetare, impreuna cu listele de similaritate. Atentie la urmatorul aspect: Google sau Facebook au algoritmi de detectare a persoanelor similare cu o audienta data pe alte criterii decat cunoasterea brandului tau. Asta inseamna ca modul corect de utilizare a audientelor de similaritate este in campaniile de vizibilitate iar al celor de remarketing doar pentru influentare, vanzare sau loializare.

Participand la cele doua training-uri de strategie de campanii pe Google AdWords si Facebook Ads poti gasi rolul corect al campaniilor de remarketing in strategiile de marketing online si iti poti creste exponential rezultatele obtinute prin aceasta tactica.

Citește transcriptul integral al video-ului de mai sus

Ai întrebări după ce ai văzut acest video?

Ca membru al Club4, vei putea transmite întrebările tale și vei primi răspuns de la Ciprian.