Reclama de tip display sau afisarea de bannere publicitare, cum este ea cunoscuta in mod clasic, a fost intotdeauna unul din instrumentele principale folosite pentru achizitia de reclame in mediul online.
Marea problema a acestei metode este ca eficienta a scazut in mod constant din cauza relevantei scazute a reclamelor de acest tip, care a culminat cu succesul programelor care le blocheaza. Practic, din pozitia de specialist de marketing, iti doresti sa cumperi reclame de acest tip pentru a-ti face brand-ul mai vizibil, dar intr-un regim de performanta si fara a afecta experienta online a consumatorilor.
Una dintre cele mai eficiente metode este cumpararea prin reteaua de display a Google. Practic, aceasta este o retea de site-uri cu care Google alege sa imparta veniturile publicitare obtinute din revanzarea reclamelor. Marele avantaj, in Romania, este ca o foarte mare parte dintre site-uri sunt parte din aceasta retea, inclusiv site-uri importante, cum ar fi cele ale unor companii mari de publishing.
Daca ai auzit de termenul programmatic advertising, trebuie sa stii ca acest principiu sta si la baza Google Display Network, un produs care se poate accesa cu ajutorul unui cont de Google AdWords, pe langa reclamele de cautare si cele pe YouTube.
Este surprinzator sa vad acest canal de promovare atat de putin folosit in Romania, in ciuda beneficiilor importante pe care le poate aduce.
In primul rand, prin GDN ai sansa sa ajungi la consumatori noi. Daca te promovezi cativa ani consecutivi pe reteaua de cautare a Google, vei vedea ca procentul vizitatorilor noi pe site-ul tau este din ce in ce mai mic. Cu alte cuvinte, cam aceiasi oameni au tendinta sa-si rezolve o anumita nevoie de produs sau serviciu cautand pe Google. Reteaua de display te ajuta sa gasesti si alte persoane interesate, pe langa cele care folosesc serviciul de cautare Google
In mod similar, exista industrii pentru care numarul de cautari pe google.ro este foarte mic in comparatie cu cererea reala din piata. Cazul este frecvent in industriile de tip FMCG.
In al doilea rand, reteaua de display ofera o varietate mare de formate de reclama, de la imagini pana la video si reclame responsive care se incarca similar si cu usurinta pe orice tip de dispozitiv.
Cel mai important motiv pentru care recomand acest canal de promovare sunt instrumentele de targetare avansate. Poti alege sa afisezi reclamele in functie de sexe, grupe de varsta sau regiune geografica la nivel de detaliu. Dar si in functie de subiectul paginilor pe care apare reclama, interesele de continut ale consumatorilor doriti sau chiar si in functie de tipurile de produse si servicii pe care cauta sa le achizitioneze.
In Romania, inclusiv brand-uri importante de publicatii afiseaza reclame de tip display. De aceea, pentru brand-urile care nu sunt inca foarte populare, functioneaza si tactica de a imprumuta din credibilitatea site-ului pe care aleg sa se promoveze, prin crearea de campanii afisate exclusiv pe site-uri relevante pentru publicul dorit. De exemplu: sa ai un restaurant in provincie si sa afisezi reclama targetata local, dar pe site-ul unei publicatii nationale cu brand recunoscut, este de natura sa convinga mai usor publicul tinta.
Reteaua de display a Google ascunde multe functii avansate care, folosite in campanii, pot face diferenta la toate nivelurile funnel-ului de marketing. De la generarea de vizibilitate pana la loializare. Abordez toate tipurile de campanii disponibile si felul cum managerii de marketing pot sa beneficieze de ele in cursul de Strategie pentru Google AdWords, in timp ce in cursul de implementare explic bunele practici de respectat pentru a obtine rezultatele dorite.
Citește transcriptul integral al video-ului de mai sus
Ca membru al Club4, vei putea transmite întrebările tale și vei primi răspuns de la Ciprian.