Alegerea tipului de platforma adecvat pentru website-ul tau

Formula de Strategie

Alegerea tipului de platforma adecvat pentru website-ul tau
play icon

Video transcript

Crearea unui website nou sau decizia de reconstructie a unuia existent este un moment dificil pentru majoritatea antreprenorilor si specialistilor de marketing. Optiunile pe care le au la dispozitie sunt extrem de variate iar diferentierea intre toate aceste optiuni este, deseori, foarte dificil de realizat.

 

Riscurile la care o companie se expune in cazul unor decizii neinspirate in acest proces variaza de la cele de imagine sau de securitate pana la pierderea oportunitatilor viitoare sau eventuale blocaje operationale. Uneori se ajunge chiar in situatii nedorite, cum ar fi reconstructia unui website construit cu nu mai mult de 6-8 luni in urma.

 

Solutia pe care am descoperit-o de-a lungul timpului este aceea de evaluare a platformelor si furnizorilor disponibili in piata pe mai multe criterii de compatibilitate inainte de a lua decizia optima pentru un proiect de dezvoltare de website.

 

In videoclipul acesta descriu modul in care se segmentează tipologiile de platforme disponibile.

 

Prima categorie de solutii pentru dezvoltarea site-ului de brand este cea a „Site builder-elor”. Acestea sunt platforme care iti permit, prin sisteme de tip WhatYouSeeIsWhatYouGet, sa constuiesti website-uri integral in cadrul unei interfete web vizuale. De la solutii internationale, ca Wix.com pana la cele locale ca Shop Mania, in aceste platforme, teoretic, orice utilizator cu cunostinte minime isi poate crea singur un website.

 

Situatiile in care recomand astfel de solutii sunt cele ale afacerilor mici aflate la inceput. Atunci cand nu sunt necesare integrari externe cu soft-uri de tip ERP, CRM sau software de curierat, de exemplu. O alta situatie in care recomand un site builder este cel in care esti presat de timp si o oportunitate este pierduta daca nu se construieste rapid un website.

 

Pentru ca majoritatea acestor platforme functioneaza pe baza de template-uri predefinite iti mai recomand aici si criteriul portivirii, in primul rand al structurii, dintre website-ul de care ai nevoie si template-ul din platforma. In cazul in care structura dorita se potriveste in proportie mai mica de 80% cu template-ul nu-ti recomand sa incerci sa adaptezi un template chiar daca iti place din punct de vedere vizual, daca el nu are o structura apropiata de cea necesară.

 

A doua categorie de solutii este cea a platformelor de tip open source. Aceasta este si cea mai populara pe piata in acest moment, dar prezinta si ea, pe langa avantaje si diverse dezavantaje, cele mai frecvente fiind cele de securitate, avand in vedere ca aceste platforme au codul sursa public pentru oricine doreste sa exploateze eventuale slabiciuni.

 

Cand analizezi potentiale solutii de platforme open source iti recomand, in primul rand, sa utilizezi fiecare platforma in scopul pentru care a fost construita. Chiar daca exista solutii de ecommerce pentru Wordpress, aceasta este o platforma de blogging, construita in acest scop si, prin urmare, nu poate concura cu platforme specializate de ecommerce in ceea ce priveste functiile si fiabilitatea. De asemenea, e bine sa stii ca, mai devreme sau mai tarziu, vei avea nevoie de o echipa profesionista de dezvoltatori daca alegi o solutie open source. Configurarile si eventualele personalizari care trebuie facute necesita cunostinte avansate de programare in cele mai multe cazuri.

 

Atat pentru platformele de tip site builder cat si pentru cele open source, experienta pozitiva cu platforma respectiva si cunoasterea ei la nivel de operare constituie un criteriu important de selectie.

 

In situatia in care niciuna dintre primele doua optiuni nu iti satisface nevoile referitoare la noul website, singura solutie ramane crearea unui website tailor made pe aceste nevoi. Recomandarea inainte sa alegi o solutie customizata este sa te asiguri ca ceea ce iti doresti nu a fost deja construit. Marketplace-urile solutiilor open source contin o multitudine de plugin-uri si extensii pentru foarte multe posibile situatii. Este bine sa faci o analiza extinsa inainte de a decide sa construiesti functionalitati tailor made care iti vor consuma timp si resurse financiare mult peste nivelul personalizarii unei solutii deja existente. O alta situatie in care recomand alegerea unei solutii custom-made este aceea in care te astepti la cantitati mari de trafic sau integrari avansate cu instrumente interne de tip ERP sau CRM.

 

In alte videoclipuri descriu si cele 8 criterii pe care le recomand in luarea deciziei finale asupra unei anumite platforme dar si despre modul de selectie al furnizorilor. Urmarindu-le si pe acestea iti vei face o idee mai clara asupra modului in care poti pregati optim crearea sau reconstructia unui website.

 

Participand la cursul Formula de Website Development vei capata informatiile, skill-urile si instrumentele necesare procesului de planificare pentru un nou website, de la faza de analiza de piata pana la receptia si testarea proiectului.

Citește transcriptul integral al video-ului de mai sus

Ai întrebări după ce ai văzut acest video?

Ca membru al Club4, vei putea transmite întrebările tale și vei primi răspuns de la Ciprian.