Care este rolul Instagram in strategiile de marketing online

Formula de Strategie

Care este rolul Instagram in strategiile de marketing online
play icon

Video transcript

In ultimii 2 ani reteaua sociala dedicata sharing-ului de poze, Instagram, a inceput sa creasca accelerat si in Romania. Cei peste 800.000 de utilizatori din Romania posteaza, lunar, 1.5 milioane de imagini si filmulete. Desi consider Instagram o retea sociala de nisa, deci potrivita doar pentru anumite categorii de brand-uri si campanii, ea nu poate fi ignorata in strategiile de marketing online.

Provocarea cea mai mare consta in decizia daca Instagram este un canal potrivit pentru brand-ul tau iar apoi in stabilirea strategiei corecte de promovare in acest mediu.

In acest video vei descoperi un criteriu vital pentru a stabili necesitatea crearii unui cont de Instagram pentru brand-ul tau si, in final, iti voi face cateva recomandari.

Primul lucru pe care trebuie sa-l stii despre Instagram, ca deosebire majora fata de alte retele sociale, este rata foarte mare de interactiune. In comparatie cu Facebook, de exemplu, numarul de interactiuni, la un reach similar, este de cel putin 8-10 ori mai mare. La un moment dat in 2017, in Romania, aproximativ 500.000 de utilizatori au generat pe Instagram, intr-o luna, mai multe interactiuni decat 9 milioane de utilizatori de Facebook.

Industriile in care folosirea Instagram poate avea un impact pozitiv sunt cele in care imaginea face diferenta: fashion, food, HORECA sau automotive, de exemplu.

Criteriul despre care iti vorbeam la inceput este urmatorul: intreaba-te daca, in industria in care activezi, aspectul vizual are impact asupra deciziei de cumparare. Gandeste-te... atunci cand alegi un hotel, esti interesat de cum arata? Dar atunci cand cumperi un fel de mancare? Esti influentat de aspect? In timp ce in cazul unui autoturism asta depinde de publicul caruia te adresezi... unele persoane pot sa aprecieze mai mult puterea motorului in timp ce altele sunt atente la design. Ceea ce inseamna ca decizia de a folosi Instagram are legatura cu pozitionarea pe piata. Daca raspunsul la aceasta intrebare este pozitiv, inseamna ca, foarte probabil, exista o strategie de Instagram potrivita pentru brand-ul tau.

Un alt lucru important de stabilit este, analizand comportamentul publicului tau, daca il poti regasi in aceasta retea. Tine cont ca sub 10% din populatia cu acces la Internet din Romania foloseste Instagram. In unele grupe demografice acesta este mai raspandit, in timp ce in altele lipseste cu desavarsire.

Daca raspunsul la aceste 2 intrebari este afirmativ, iti recomand sa dezvolti strategia de Instagram in special in zona de inceput a funnel-ului de marketing, pentru a genera vizibilitate si pentru influentarea deciziei de cumparare. Un lucru important de subliniat este sa nu te te astepti ca aceasta retea sa joace un rol decisiv in vanzarile brand-ului tau.

Fiind un canal vizual, iti recomand sa postezi imagini de impact, in care amprenta brand-ului tau sa fie vizibila, si, extrem de important este sa posteazi doar continut original. Vizualurile copiate din diverse surse nu au succes, in general.

Mai multe informatii despre cum sa construiesti, pas cu pas, o strategie de succes pe Instagram am inclus intr-un ebook special pe aceasta tema, la care ai acces, ca membru in Club4. De asemenea, in cadrul cursurilor de strategie si implementare pentru social media, abordez, prin exercitii practice, inclusiv promovarea prin Instagram.

Citește transcriptul integral al video-ului de mai sus

Ai întrebări după ce ai văzut acest video?

Ca membru al Club4, vei putea transmite întrebările tale și vei primi răspuns de la Ciprian.