Un numar redus de specialisti in marketing sau antreprenori din Romania au acces la studii de piata atunci cand pornesc campanii sau business-uri noi, principalul motiv invocat fiind ca studiile de piata sunt putine sau se realizeaza cu un cost ridicat.
Dezavantajul principal al investitiilor care nu sunt bazate pe date certe si pe intelegerea publicurilor tinta este sa ajungi sa fii surprins de reactia consumatorilor la actiunile si mesajele tale de comunicare, iar asta duce la rezultate slabe in campanii.
ConsumerBarometer.com, un studiu anual facut de Google impreuna cu IAB si TNS, vine cu informatii care sa te ajute in planificarea si strategia campaniilor online. Marele avantaj este ca toate raspunsurile si statisticile sunt valabile inclusiv pentru Romania iar studiul nu este doar gratuit, ci si actualizat in fiecare an.
Voi parcurge cateva rezultate pentru a-i ilustra utilitatea si te voi lasa sa descoperi ce alte intrebari ofera insight-uri cu impact asupra domeniului tau de activitate.
La intrebarea „in ce faza a procesului de cumparare ati folosit Internetul”, 53% dintre romani spun ca au comparat optiunile online, 46% ca s-au inspirat in fazele initiale ale procesului, in timp ce 37% au pregatit online o achizitie iminenta din mediul offline. Intelegerea acestor comportamente iti poate spune, pentru industria ta, care poate fi rolul site-ului si al campaniilor tale in strategia generala de marketing.
La intrebarea „Ce activitati intreprindeti pe smartphone cel putin saptamanal”, studiul din 2017 pe Romania este primul in care „accesez retelele sociale” a ajuns la egalitate cu „folosesc motoarele de cautare”, semn ca, marketing-ul in social media a ajuns la fel de important ca cel in cautarile Google. Un element important este procentul de 52% al persoanelor care urmaresc, cel putin saptamanal, continut video pe smartphone.
Una dintre cele mai interesante intrebari din studiu este urmatoarea: „Din ce sursa de informare publicitara ati aflat pentru prima oara despre un produs cumparat?”. 35% dintre persoanele din Romania declara ca afla despre noi produse achizitionate, din mediul online comparativ cu procentul de doar 34% care afla de la televizor. Acest raspuns subliniaza si mai mult importanta canalelor online in mix-ul de marketing.
Vei gasi in Consumer Barometer intrebari legate de utilizarea Internetului in Romania, penetrarea si impactul dispozitivelor mobile, modul in care consumatorii se informeaza si cumpara atat in mediul online cat si offline, dar si informatii cum ar fi folosirea televizoarelor inteligente sau achizitiile internationale pe care le fac romanii sau locuitorii altor tari.
Pentru a folosi cat mai bine informatiile, filtreaza rezultatele pentru industria ta si pe profilul consumatorului pe care il cauta business-ul tau, folosind optiunile din stanga sus din sectiunea „Graph builder”.
Acest video abordeaza doar o parte din cele cateva zeci de intrebari ale studiului. Recomandarea este sa le citesti pe majoritatea pentru a vedea care dintre ele se aplica in domeniul tau de activitate si iti sunt utile in planificarea procesului de marketing.
In intalnirile lunare din cadrul Club4 discutam despre Consumer Barometer si despre felul in care acest instrument extrem de util se poate folosi pentru intelegerea audientelor din mediul online.
Citește transcriptul integral al video-ului de mai sus
Ca membru al Club4, vei putea transmite întrebările tale și vei primi răspuns de la Ciprian.