Activitatile de marketing se schimba in fiecare zi. Daca acum 30 de ani diferitele audiente si comportamentele lor se segmentau, clasic, pe sexe si grupe de varsta, in ultimii ani au aparut mai multe categorii de consumatori care, prin modul de a lua decizii de consum si a felului in care se raporteaza la brand-uri, schimba eficienta tacticilor de marketing.
Specialistii in marketing si antreprenorii se lovesc deseori de ineficienta mesajelor de comunicare pentru anumite audiente sau de rezultate din ce in ce mai slabe pe canalele traditionale.
ConsumerBarometer.com, un studiu anual facut de Google impreuna cu IAB si TNS, vine cu informatii care sa te ajute in intelegerea acestor noi categorii de consumatori. Cele 4 categorii de consumatori despre care vorbeste studiul Google sunt: Brand Advocates, Digital Moms, How to Video Users si Millenials.
Cei din urma reprezinta unul din subiectele cele mai des abordate in marketing in ultimii ani. Millenials in Europa de vest si Statele Unite sunt considerati acei consumatori nascuti intre anii 1980 si 2000. In Romania, au comportament de Millenials mai degraba persoanele nascute incepand cu finalul anilor 80. Spre deosebire de generatiile care i-au precedat, ce e special la aceasta categorie de public, este faptul ca nu mai au incredere in tot ce vad la televizor. De fapt, consumul de continut televizat in modul clasic tinde spre zero. Membrilor acestei generatii nu le este suficient sa vada un banner sau o postare platita in mediul online pentru a avea incredere in autoritatea unui brand. Pentru Millenials este mai important ca brand-ul sa interactioneze in mod semnificativ cu ei sau sa le fie recomandat de un prieten inainte sa ia in considerare o achizitie.
Digital moms sunt acele mamici care isi urmaresc copiii live pe webcam-ul de la gradinita sau care discuta in grupuri de Facebook pe teme de parenting. Daca ai o campanie care le targeteaza, e important sa intelegi cum se raporteaza ele la brand-uri in mediul online.
Brand Advocates sunt acele persoane care, odata ce au fost convinse de un brand, il recomanda mai departe in mod proactiv. Un utilizator care este avocat de brand pentru Apple va incerca atunci cand ii ceri o recomandare in domeniul tehnologiei, sa te convinga sa cumperi un dispozitiv produs de aceasta companie. Avocatii de brand sunt, bineinteles, diferiti de la o industrie la alta. Iar miza este sa ii gasesti si intelegi pe aceia din domeniul de activitate al companiei pe care o reprezinti, acestia fiind primii clienti pe care o strategie de lansare a unui produs sau un nou serviciu ar trebui sa-i targeteze. Tot ei sunt cei care te pot ajuta sa pregatesti o crestere exponentiala pentru brand-ul pe care il reprezinti, prin efectul de word of mouth, atat in mediul online cat si in offline.
Ultima categorie, How to video users, sunt acele persoane care urmaresc un video online ca sa invete o activitate noua sau sa rezolve o problema. Do-it-yourselfers este o alta denumire folosita pentru a-i descrie. Daca publicul tau tinta se incadreaza in una din aceste categorii, citeste aceste articole de pe ConsumerBarometer.com pentru a intelege mai bine cum sa raspunzi nevoilor si asteptarilor lor in campaniile pe care le rulezi in mediul online.
Citește transcriptul integral al video-ului de mai sus
Ca membru al Club4, vei putea transmite întrebările tale și vei primi răspuns de la Ciprian.