Analiza sezonalitatii unei piete in mediul online

MARKETING ONLINE

Analiza sezonalitatii unei piete in mediul online
play icon

Video transcript

Fiind un marketer care isi planifica urmatoarea campanie sau un antreprenor care isi face planul de afaceri pentru un nou business, e foarte important sa intelegi sezonalitatea pietei din mediul online.
Aceasta informatie te poate ajuta sa sesizezi oportunitatile si sa intelegi cum trebuie sa actionezi pentru a-ti pastra si valorifica planurile.

Cu aceasta analiza de sezonalitate sau vazand evolutia anuala a unui trend, vei alege cel mai potrivit moment sa creezi o campanie, sa distribui bugetul in timp si sa eviti sa fii luat prin suprindere de evolutia interesului pentru produsele sau serviciile tale, mai ales in cazul unui business nou lansat.

Instrumentul ideal pentru analiza sezonalitatii este Google Trends, instrument ce poate fi accesat gratuit la http://trends.google.com.

Pentru o buna intelegere a modalitatii de functionare pentru acest instrument, analizam mai multe cazuri din care transpar utilitatile practice pe care el le poate avea.

Pentru piata de anvelope, observam, in primul rand, ca interesul pentru produsele de iarna incepe in prima saptamana din octombrie, dar varful de interes variaza, probabil in functie de vreme, intre inceputul si mijlocul lunii noiembrie.
Daca pregatesti o campanie sau o promotie aceasta este modalitatea in care sa alegi momentul si perioada ideala de rulare.

Sa zicem ca ai lansat un business in luna septembrie sau octombrie si ai reusit sa generezi un anumit volum de business in sezonul de toamna-iarna. Te-ai putea astepta ca rezultatele sa fie similare si in primavara. Google Trends iti arata, insa, ca interesul pentru „cauciucuri vara” sau chiar pentru termenul general „anvelope” este mult mai mic in primavara decat cel inregistrat toamna pentru „cauciucuri iarna”.

Intr-un alt exemplu, pe cautarea „caiete” se observa ca, desi varful de cautari in mediul online se inregistreaza la mijlocul lunii septembrie in fiecare an, volumul de cautari creste abrupt inca de la mijlocul lunii august. In concluzie, pentru un magazin online de papetarie, momentul oportun creeze campaniile este cu mult inainte de inceputul lunii septembrie.

Mai interesanta, insa, este situatia care se observa comparand nivelul lunilor februarie – martie din acest an, versus anul anterior. Vedem aproape o dublare a pietei din mediul online. Pentru un business online in acest domeniu care vinde la acelasi nivel cu anul anterior, acest lucru poate insemna o scadere in cota de piata, in timp ce pentru un business in crestere poate arata doar o incadrare in trend-ul pietei. Exista, bineinteles, si situatia in care o piata se afla in descrestere iar Google Trends te poate ajuta sa gasesti explicatia corecta a scaderii indicatorilor de business si astfel poti lua masurile necesare.

O alta utilitate a instrumentului este aceea in care poti afla care este terminologia folosita de utilizatorii din mediul online pentru a cauta produsele sau serviciile tale. De exemplu, expresia „hartie a4” este mai fecvent cautata decat „hartie copiator” desi, foarte probabil, intentia de cautare, in ambele cazuri, este similara. Asta te poate ajuta si la denumirea sectiunilor in site-ul tau.

Referitor la planificarea campaniilor, tot Google Trends iti poate indica si care sunt momentele de varf ca vizibilitate pentru brand-urile competitoare sau ce subiecte / informatii / brand-uri sunt populare sau nu.

Participand la training-urile din Formula de Strategie, vei dobandi mai multe informatii despre procesul de planificare de marketing si despre cum astfel de instrumente te pot ajuta nu doar in campanii ci si in strategia de business.

Citește transcriptul integral al video-ului de mai sus

Ai întrebări după ce ai văzut acest video?

Ca membru al Club4, vei putea transmite întrebările tale și vei primi răspuns de la Ciprian.

Dacă informațiile din video ți-au fost utile, poți urmări și altele pe teme asemănătoare: