Analiza cantitativa a pietei active in mediul online

Formula de Strategie

Analiza cantitativa a pietei active in mediul online
play icon

Video transcript

Un element important al unei strategii de marketing online este estimarea volumului pietei.

Fiind un antreprenor care isi face planul de afaceri sau un specialist in marketing care planifica urmatoarea campanie, este important sa poti estima, in prealabil, dimensiunea unei piete in mediul online.

Riscurile asumate in cazul in care nu estimezi corect piata tinta sunt acelea de a te lovi de o cerere mult mai mica decat ai previzionat sau, dimpotriva, sa pierzi oportunitati pentru ca nu ai calibrat corect bugetul campaniei.

Instrumentul recomandat pentru estimarea dimensiunii pietei active dintr-un domeniu de activitate este Google Keyword Planner. Acesta te ajuta sa masori piata activa online pentru un produs sau serviciu, adica numarul persoanelor care il cauta pe Google din proprie initiativa.

Acesta te ajuta sa masori piata activa online pentru un produs sau serviciu, adica numarul persoanelor care il cauta pe Google din proprie initiativa.

Daca nu ai un cont de Google AdWords, iti poti crea gratuit unul si vei avea acces la instrument, cu singura restrictie ca rezultatele cantitative, adica numarul de cautari, sunt rotunjite.

In Google Keyword Planner introduci cuvintele cheie din domeniul tau de activitate. In acest demo voi folosi exemplele „anvelope” si „cauciucuri iarna”. Observa cum introduc mai multe cuvinte care pot defini acelasi produs, pentru a ma asigura ca voi acoperi toate modalitatile in care clientii ar putea face cautarea.

Dupa apasarea butonului „Get Ideas”, instrumentul iti spune cate cautari ale cuvantului „anvelope” s-au inregistrat lunar, in ultimul an, pe teritoriul Romaniei. In mod similar si pentru expresia „cauciucuri iarna”.

Bineinteles, aceasta este o medie a ultimelor 12 luni si majoritatea cautarilor legate de sezonul rece sunt comasate in lunile octombrie si noiembrie.

Pentru fiecare expresie cautata, pe langa volumul cautarilor, esti informat si de nivelul competitiei pe acea expresie si de pretul pe care Google il estimeaza pentru un click.

ATENTIE! Acesta este pretul estimat de catre Google pentru a fi plasat pe prima pozitie in conditii de relevanta maxima a anuntului. In functie de cat de bine realizate sunt reclamele, pretul final poate varia.

Nivelul de competitie „high” denota faptul ca, in mod constant, toate pozitiile de reclama sunt ocupate pe aceasta expresie. In timp ce nivelul de competitie „low” arata ca te poti astepta la putini competitori.

De exemplu, cand vrei sa deschizi un nou magazin online sau planifici o campanie, vei sti cat de mare este piata activa in Romania. Astfel, poti sa-ti faci niste calcule referitoare la ce volum din piata iti propui sa abordezi si la bugetul de care ai nevoie.

În cursul de Strategie de Google AdWords din cadrul Formulei de Strategie explic, în detaliu, cum funcționează și cum se utilizează acest instrument și îți arăt, la nivel practic, cum să interpretezi nuanțat rapoartele generate în platformă. Dacă participi la acest curs poți intelege mai bine cum sa-ti faci planul pentru campaniile de Google Adwords, astfel încât să ai campanii eficiente, indiferent daca faci implementarea singur sau cu ajutorul unui furnizor.

Citește transcriptul integral al video-ului de mai sus

Ai întrebări după ce ai văzut acest video?

Ca membru al Club4, vei putea transmite întrebările tale și vei primi răspuns de la Ciprian.