Majoritatea specialistilor de marketing isi concentreaza atentia asupra imbunatatirii campaniilor de promovare si a return on investment-ului adus de acestea. Un lucru omis insa frecvent este ca optimizarea site-ului sau a landing page-urilor de campanie este la fel de importanta ca si cea a campaniilor.
O mare problema cand vine vorba de imbunatatirea site-urilor, mai ales din punct de vedere user experience este subiectivismul persoanelor implicate. E suficient sa faci un sondaj in randul departamentului de marketing sau al prietenilor si clientilor pentru a primi tot atatea opinii diferite si, uneori contradictorii.
Una dintre cele mai bune solutii pentru a vedea cum interactioneaza vizitatorii cu anumite pagini de pe site-ul companiei tale sunt heatmap-urile. Acestea sunt harti aplicate peste paginile unui website despre cum utilizatorii dau click, scroll sau misca mouse-ul in pagini si pot reprezenta, in acelasi timp, o analiza atat cantitativa cat si calitativa pentru optimizarea site-ului tau.
De cele mai multe ori, la crearea unui nou website, decizia despre ce informatie e relevant sa fie inclusa pe website sau nu si despre segmentareainformatiilor pe pagini este luata intr-un mod subiectiv fara prea mult reseach. Chiar si in cazul folosirii de mockups sau al definirii de use case-uri si testarii cu subiecti umani, alegerea mix-ului de culori, dispunerea in pagina sau copywriting-ul pot influenta decisiv interactiunea viitorilor vizitatori cu website-ul si, in final, rezultatele companiei tale in mediul online.
Un heatmap de click-uri, de exemplu, iti poate spune ca, in anumite zone vizitatorii simt nevoia unei actiuni sau informatii suplimentare, pe care in prezent site-ul nu o ofera. Sau atunci cand un buton important nu primeste cele mai multe click-uri din pagina e semn ca acel buton ar trebui plasat in alta parte sau ca ar fi recomandat sa aiba alta culoare.
Conform studiilor exista o corelare de aproximativ 80% intre miscarea mouse-ului pe ecranul unui PC si locul unde se indreapta privirea utilizatorului pe ecran. Cu alte cuvinte, oamenii se uita pe ecran in zonele in care misca mouse-ul. Astfel, cu ajutorul unui heatmap bazat pe miscarile mouse-ului poti afla ca anumite informatii din pagina sunt complet ignorate de utilizatori si astfel este recomandat sa muti textul sau sa rescrii informatia respectiva.
Un heatmap bazat pe nivelul de scroll pana la care ajung, in medie, utilizatorii pe o anumita pagina iti poate spune, de asemenea, daca anumite informatii ajung sa fie citite de vizitatorii site-ului. De obicei, dezbaterile subiective pe astfel de subiecte se termina fara o concluzie clara in cadrul unui departament de marketing. Scollmap-urile pot oferi informatia exacta.
Insight-urile obtinute in acest mod se pot utiliza, in combinatie cu A/B testing-ul pentru a gasi variantele cele mai potrivite de imbunatatire a paginilor. Vorbesc intr-un videoclip separat despre cum A/B testing-ul poate sustine cresterea rezultatelor tale in mediul online. Iti recomand sa-l vizualizezi impreuna cu videoclipul despre un alt instrument de optimizare numit video tracking.
Pentru crearea heatmap-urilor utilizate ca exemplu in acest video am folosit un instrument numit Hotjar, dar sunt multe alte optiuni pe piata, cu diferite preturi si optiuni suplimentare.
In cursul Formula de Optimizare a Rezultatelor voi oferi mai multe exemple practice din diverse industrii si de pe diferite tipologii de site-uri astfel incat sa deprinzi modul in care heatmap-urile se pot folosi pentru optimizarea paginilor de pe website-ul tau. Daca inainte de training instalezi instrumentul pe site, in cadrul cursului putem face studiu de caz chiar pentru compania ta.
De asemenea, in cadrul Club4, la intalnirile regulate, discutam in detaliu despre usability in mediul online si user experience.
Citește transcriptul integral al video-ului de mai sus
Ca membru al Club4, vei putea transmite întrebările tale și vei primi răspuns de la Ciprian.