Optimizarea calitativa a website-urilor cu ajutorul video tracking

Formula de Optimizare

Optimizarea calitativa a website-urilor cu ajutorul video tracking
play icon

Video transcript

Atunci cand vine vorba de modificari ale website-urilor de natura sa aduca imbunatatiri de rezultate majoritatea specialistilor de marketing si antreprenorilor se bazeaza pe informatii cantitative, in cel mai bun caz, si pe instinct in cel mai rau caz. Cu alte cuvinte, intra in contul de Google Analytics si pe baza cifrelor decid daca o anumita, pagina, informatie, sectiune de pe website merita amendata.

 

Problema cu aceste abordari este ca, pe de o parte, se pot omite informatii esentiale care nu transpar mereu in cifre iar pe de alta parte lasa loc de subiectivism.

 

O metoda de optimizare a website-urilor care exista de ceva vreme pe piata dar este inca prea putin folosita este video tracking-ul. Aceasta metoda presupune instalarea unui cod pe site-ul urmarit, dupa care instrumentul folosit pentru video tracking incepe sa selecteze aleator ce vizite de pe website sa inregistreze pentru o redare ulterioara.

 

Voi reda cateva situatii din experienta proprie despre genul de insight-uri calitative pe care le poti obtine folosind astfel de instrumente.

 

In cazul unui serviciu electronic cumparat online, pentru ca la campul de adresa de email s-a folosit o exprimare de genul „trimite chitanta electronica la adresa urmatoare” mai multe persoane care isi doreau sa fie clienti si ajungeau in procesul de checkout incercau sa introduca adrese postale. Sistemul nu functiona si, prin urmare, abandonau achizitia. Am observat acest lucru cu ajutorul video tracking, am modificat exprimarea pe website si rata de conversie a crescut. Probabil mai multe persoane erau in aceeasi situatie. Ai spune ca in astfel de situatii vizitatorii te vor notifica si vei avea sansa sa remediezi situatia, dar nu este mereu asa. In lipsa video tracking o astfel de persoana, care isi doreste sa cumpere, dar nu reuseste din motive subiective sau obiective, nu este decat o cifra in Google Analytics si o conversie in minus, in legatura cu care nu poti face prea multe.

 

 In alte cazuri am intalnit butoane pe website care nu functionau sau zone pe care utilizatorii si-ar fi dorit sa dea click, dar in fapt acele zone nu erau interactive. In astfel de situatii poti remedia probleme la website sau descoperi nevoi ale utilizatorilor pe care ai ocazia sa le rezolvi si astfel sa ai un website mai bun, cu sanse mai mari de conversie.

 

Bineinteles ca aceasta tehnica necesita un timp consistent alocat urmaririi inregistrarilor. De aceea instrumentele care ofera acest serviciu au si metode prin care poti prioritiza inregistrarile carora sa le acorzi atentie. Poate ca vrei sa urmaresti doar utilizatorii care au adaugat un produs in cos sau au trecut printr-o anumita pagina, samd. Totusi, din experienta personala, iti spun ca in cele mai multe cazuri timpul intr-un astfel de instrument este investit cu folos si uneori iti poate aduce inclusiv insight-uri de dezvoltare a companiei, produselor sau serviciilor, nu doar a website-ului.

 

Exista mai multe instrumente pe piata care ofera video tracking. Cateva dintre ele sunt HotJar, Lucky Orange sau ClickTale.

 

In cadrul cursului avansat din cadrul Formulei de Optimizare vei invata, prin exemple practice cum sa extragi insight-uri de imbunatatire a site-urilor si implicit a rezultatelor in mediul online.

Citește transcriptul integral al video-ului de mai sus

Ai întrebări după ce ai văzut acest video?

Ca membru al Club4, vei putea transmite întrebările tale și vei primi răspuns de la Ciprian.

Dacă informațiile din video ți-au fost utile, poți urmări și altele pe teme asemănătoare: